Wednesday 18 November 2015

RESIPI: KEK BATIK


Resipi mudah dan ringkas khusus untuk majlis-majlis kecil. Mudah dibuat tanpa menggunakan oven.

bahan-bahan:

Biskut marie 300g(dibelah empat)
1 buku buttercup
3 bijji telur
1 cawan milo
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan koko
1/4 cawan gula
1/2 cawan air



cara-cara:

1)Buttercup,milo,koko,susu pekat manis,telur,air dimasukkan ke dalam periuk.
                       2)kacau diatas api yang sederhana besar.
                        3)Kacau hingga ia menjadi pekat.
                        4)Setelah selesai gaulkan bersama biskut marie yang dibelah empat sehingga rata
                        6)Tuang ke dalam pelengat dan tekan sehingga ia menjadi padat.
                        7)Pastikan pelengat dialas dengan plastik sebelum menuangkan adunan ke dalamnya.
                        8)Biarkan ia sejuk seketika kemudian masukkannya ke dalam peti sejuk.(lebih kurang 3 jam)
                   10)Kek Batik sedia untuk dihidangkan (dipotong mengikut kreativiti masing-masing)

No comments:

Post a Comment